Der tales så meget om pladderhumanisme, men hvad er egentlig humanisme?


Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

For alternative betydninger, se Humanisme (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Humanisme)

Humanisme kan mindst have tre betydninger:

  • En tidlig borgerlig kulturel/filosofisk opfattelse, der sætter mennesket i centrum. Interessen for det antikke Grækenlands sprog, litteratur, kunst og kultur blev genoptaget, og humanisternes holdninger stod i opposition til den strenge middelalderskolastik og kirken. Et af formålene med deres ideologi var at vænne folk til at bruge deres egen fornuft og ikke blot rette sig efter autoritetsbestemte dogmer: respekten for individet blev øget i betydelig grad. Det sanselige blev sat i fokus, og humanisterne gik imod alle asketiske idealer.

I denne betydning kan udtrykket siges at stå i modsætning til religion. Nogle ateister foretrækker at betegne sig selv som humanister.

  • En medmenneskelig holdning, der viser respekt for hvert enkelt medmenneske.
  • En kulturel bevægelse i renæssancen, som var påvirket af antikken.
  • Kan være en politisk ideologi. Minoritetspartiets og Det Humanistiske Parti (DHP)’s holdninger bygger på humanisme, altså menneskelig omtanke.

Humanisme kan forklares:

  • Humanismen er en bred kategori af såkaldt aktive etiske filosofier. Humanismen søger at bekræfte alle menneskers værdi og værdighed og evne til at skelne mellem rigtigt og forkert. Netop forskellen mellem rigtigt og forkert bedømmes ud fra universelle menneskesyn – rationalismen for eksempel.

Humanismen er en del af en større gruppe filosofiske verdenssyn.

  • Humanismen medfører en forpligtelse i søgen efter sandhed og moralitet gennem menneskelige metoder. Ved at fokusere på den frie vilje afviser humanismen transcendentale retfærdiggørelser, som fx troen på skæbne, guder, det overnaturlige eller religiøst oprundne tekster.
  • Humanister endosserer/godkender universel moralitet baseret på sammenfald og fællesnævnere i den menneskelige natur og fortæller, at løsninger på vores sociale og kulturelle problemer ikke kan være snævertsynede og bundne af provinsielle sognedistrikter.

http://da.wikipedia.org/wiki/Humanisme

Advertisements

1 Comment

  1. hótigris says:

    Test

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: