Spørgsmål og myter om CEPOS og nogle svar…


En anden blogger skrev i en anden sammenhæng om spåkoner og fremtidsprognoser:

“Hvem ved i de 60 år jeg har levet, har jordens undergang været varslet utallige gange. Om det der er sket i løbet af de sidste især 50 år udelukkende er hvor egen skyld, er vel tvivlsomt. Men en god del er det, tror jeg. Med hensyn til Mayaerne, undrer det mig, at de ikke rent videnskabeligt kunne forudse deres egen ulykke, hvis de var så dygtige, for det kunne de åbenbart ikke, ellers havde de vel gjort noget ved det. Nostradamus har jo også været på tale adskillige gange… De fleste af de forudsigelser er så brede, at de kan passe på mange situationer…” -citat slut.

Jeg har i min tid set adskillige dommedagsprofetier, og skulle de have ret, kan vi ikke gøre noget ved det alligevel. Det sjove er, at når tiden kommer, så er de alle enten døde eller har levet fedt på at forudsige noget, som alligevel aldrig bliver sådan, som de engang troede – ved nærmere eftertanke tror jeg ikke, at mennesket på noget tidspunkt har været så intelligent, at det kan beregne fuldt og helt noget som helst. Lad nu være med at falde på halen for disse ‘videnskabsfolk’, som alligevel ikke er rigtige videnskabsfolk. Al respekt for disse grædekoners anstrengelser, men i betragtning af hvor lidt menneskeheden har og stadig kan regne sig frem til med korrekt resultat, når tidens fylde kommer – herregud vi kan ikke engang få togene til at komme til tiden – så vil jeg betydeligt hellere beskæftige mig med, hvordan vi får skabt en bæredygtig udvikling i et industrisamfund, som har rundet toppen af S-kurven. Altså fornyelse frem for stagnation.

Hvis CEPOS beskæftiger sig med prognoser og de andre beskæftiger sig med videnskab, så ville jeg til enhver tid vælge de, som beskæftiger sig med videnskab – uanset baggrund. Jeg kan forstå, at nogle mennesker hellere vil beskæftige dig med tandféer, blå svævende kaffekander og gamle spåkoner… Hvad har CEPOS med fremtidsforskning at gøre? Kan I forklare mig det? Det er lidt som at diskutere med et medlem af Jehovas Vidner. Uanset, hvad man siger, så vedbliver de at forsøge på at overbevise andre om, at kun gennem deres særlige form for overtro kan vi redde verden. Jeg kan forstå, at eftervirkningerne af neoliberalismens alternative metode til at ‘redde verden’ er noget med at score 30 millioner fra et bankkrak – ikke meget uligt arbejdsmetoderne for Jehovas Vidner, det går jo også for den slags religiøse sekter ud på at bondefange almindelige mennesker og franarre dem alle deres penge. Noget vi har set utallige gange før i historien – altså ingen fornyelse fra den kant. I det her tilfælde hedder sekten CEPOS, og det er ikke så underligt, at der findes intelligente folk der. Blandt de, som kynisk udnytter og udbytter andre mennesker, ser man en ikke ringe population af intelligente mennesker, som dog ikke ejer megen empati, ligesom de i mange tilfælde besidder noget nær social afstumpethed. Nu har de neoliberale så tilmed kuppet sig til deres helt eget nyliberale parti med voksdukken Khader i spidsen iført den obligatoriske uniform med plads til at dukkeføreren saxobank kan have hele hånden oppe i røven. Den konstellation har givet vis nogle fordele for de neoliberale. Eksempelvis kan voksdukken skiftes ud efter forgodtbefindende, ligesom trykket kan fjernes lidt fra deres harme over, at Fogh ikke tør føre deres idéer helt ud i praksis, men vælger en skabssocialistisk uldsweater fra sidste årtusindes modekollektion i stedet.

#1: “Godt vi endelig har en tænketank som CEPOS, der anviser lidt andre veje end de der har været anvist gennem årtier: Blinde veje.”

Svar: Spåkoner har da eksisteret i tusindvis af år… De har haft skiftende indflydelse; men nu synes de at have fået en opblomstring i et samfund, som mangler en erstatning for den svigtende tro på Gud og kristendommen. CEPOS er en NARRESUT, for uselvstændige individer, som mangler et halmstrå at klynge sig til.

#2 “CEPOS har de mest dygtige økonomer i Danmark siddende, mens ligegyldige personer som dig selv og PLT84 sidder og skælder dem ud for at være usaglige. Kan du ikke selv se, hvor fuldstændig grotesk og idiotisk det er….”

Svar:
Det er fuldstændig ligegyldigt, om det så var Niels Bohr, som begav sig af med spådomme om flyvende blå kaffekander ude i fremtiden, så ville jeg kritisere det, for dets usaglighed og yderst ringe rodfæste i sund videnskabelig praksis. Når det så er ellers intelligente økonomer, som står for det, bliver det endnu mere skadeligt. Lidt ligesom Richard Dawkins bog om religion.

#3 “Indse dog at jeres kritik af CEPOS kun skyldes misundelse over at I ikke kan klare mosten når det gælder intelligens?????”

Svar: Jeg er ikke misundelig på CEPOS-folkene – og ej heller på dig eller dig – eller dig! Skadeeffekten efter spådomme skal man dog tage seriøst nok, fordi de ikke har særlig meget hold i virkeligheden; men til gengæld har de meget hold i fantasiens verden. I fantasien kan man forestille sig mange ting. Mange af disse ting kan være yderst skadelige at implementere i et moderne samfund.

#4 “Fint nok. Det lyder bare nøjagtig som mindreværdskomplekser når du f.eks. Sammenligner nogle af danmarks klogeste øknomer med spåkoner, og det kan du jo så tænke over………”

Svar: Det gør dem jo ikke mindre intelligente, at de opfører sig som spåkoner. Det tjener blot ikke deres intelligens til nogen form for ære. Hvem har iøvrigt sagt, at spåkoner ikke kan være intelligente?

#5 “Når de er nogle af danmarks dygtigste har de også viden til at forudse økonomisk udvikling og kan efter min mening derefter rådgive og advarer inden for det økonomiske område. Derfor har jeg tillid til dem.”

Svar:
Man kan ikke forudse økonomisk udvikling. Man kan gætte på den. Spørgsmålet er, om vi skal basere vores samfundsudvikling på spådomme og usikre forudsigelser? Synes I, at det er særlig formålstjenstligt? Eller ansvarligt?

Personligt synes jeg, at vi skal sætte os mål for fremtiden i stedet og så forsøge at indrette samfundet efter de mål, som vi sætter os. Ligesom en OL deltager til svømning… Han sætter sig et mål i form af en træningstilstand, som kan bringe ham til at svømme i nærheden af en bestemt tid. Han sætter sig sgu’da ikke og lytter til en eller anden dødsyg woodoopræst, som fortæller ham, at alle hans modstandere vil falde døde om, og at han derfor ikke behøver at træne, vel?

For en saglig og grundig gennemgang og kritik af CEPOS vil jeg henvise hertil: http://blog.tv2.dk/plt84/entry259747.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: