Sådan behandles udenlandske arbejdere i Danmark…


Historien starter i Rumænien 2004, hvor 2 venner er blevet enige om at søge job i Danmark. De får via den enes kæreste kontakt til en landmand i Danmark, som har kontakt til et dansk vikarbureau, som kan skaffe dem papirer til udlændingeservice så de kan få arbejds- og opholdstilladelse.. Så langt så godt. Men de får også at vide, at for at kunne få arbejde i Danmark skal de have status af studerende på en landbrugsskole. Det er dog ikke noget problem, for det kan vikarbureauet ordne for dem. De skal bare skrive under på et stykke papir, hvor der står på dansk (ingen af dem forstår dansk), at de går på en landbrugsskole i Rumænien. Det er ovenikøbet forfalsket således, at det ser ud som om, at de selv har skrevet det. Anyways, de to gør ikke nogen anmærkninger, da lønnen ser god ud og forholdene umiddelbart ikke virker urimelige. Problemet er blot, at de er vant til Rumænske arbejdsforhold. Reelt set betyder dette dokument, at landmanden i de første 2 år af deres ansættelse kan have dem gående som praktikanter til den halve løn. Alene i denne periode bliver de uforvarende snydt for mere end 200.000 kr hver.

I mellemtiden 2005 er den enes søster også kommet til Danmark, hvor hun har arbejdet hos en anden landmand. Efter 1 år stopper hun, der hvor hun arbejder, da hun gerne vil hjem til kæresten i Rumænien. Senere i 2006 kommer hun tilbage til Danmark, hvor hun får job hos den landmand, hvor de 2 andre arbejder. Nu starter møllen igen. Selv om hun har været i Danmark i 2 år allerede, forfalskes der nu nye papirer, hvor det umiddelbart ser ud som om, at hun med håndskrift dokumenterer, at hun går på en landbrugsskole og derfor kan ansættes som praktikant.

Der er en hvis udskiftning af arbejdskraft på stedet, eftersom de fleste bliver fyret efter de 2 år som praktikanter. Derfor er der ingen, som undrer sig over lønnen. Men de to første er dog så god en arbejdskraft, så landmanden vælger at beholde dem. Under den tid møder jeg pigen, bliver forelsket i hende og vi ses over det næste års tid regelmæssigt. Jeg begynder at undre mig over, at deres arbejdstid er meget længere end deres løn rækker til. De har eksempelvis en masse overarbejde og faste aftenvagter, som de slet ikke får løn for. Vi snakker lidt om det, og jeg nævner, at de burde melde sig ind i en fagforening. Men det, har de specifikt fået at vide, er ensbetydende med en fyreseddel.

Der går nogen tid og nu bliver en rigtig praktikant ansat nede fra landbrugsskolen i Odense. Han er også fra Rumænien. Han undrer sig ligeledes over ‘praktikantlønnen’ og spørger arbejdslederen på gården, hvorfor de ikke er med i en fagforening. Svaret lyder, at fagforeninger bruger man skam ikke her, og det skal han holde sin kæft med. De første to, min kæreste og hendes ven, er i mellemtiden blevet fastansatte, fordi landmanden er så glad for dem.

Vi skriver nu 2007 og min kæreste og jeg beslutter os for, at det skal være slut med at rejse hele vejen til Jylland for at ses. Hun vil flytte over til mig i juni 2008. Det fortæller hun landmanden. Og så ruller lavinen. Ved juletid fyrer han min kærestes ven efter tre et halvt år under påskud af, at han ikke har brug for så meget arbejdskraft. Men allerede en måned forinden er han startet på at annoncere efter ‘praktikanter’ til at overtage stillingen. Det vil arbejderne ikke finde sig i, og nu melder de sig ind i fagforeningen 3F i løbet af januar 2008. 3F er meget venlige og vil gerne hjælpe. De har haft vikarbureauet i søgelyset før, ligesom de også er bekendte med landmanden. De har imidlertid ikke kunnet gribe ind tidligere, når ingen af dem har været medlemmer af 3F. Resultatet for arbejderne er, at min kæreste siger op til 1. marts og flytter over til mig i København pr. 1. april, hvor hun nu arbejder. Hendes søster bliver fyret, ligesom en mere bliver fyret. Nu kører sagen imidlertid hos fagforeningen. 3F kan desværre ikke gøre så meget i forhold til den løn, som de er blevet snydt for gennem hele perioden, da de ikke har været medlemmer af 3F. Men man haler et forlig i land, som ender med, at landmanden må af med ca. 400.000 kr. til de fire arbejdere. Alt i alt er parterne tilfredse. Men det kunne have kostet landmanden meget mere, hvis de havde været meldt ind i fagforeningen fra starten.

Hvad mener I om, at man snyder udenlandske arbejdere på den måde? Vi har ovenikøbet en regering, som gør alt hvad den kan for at gøre livet svært for fagforeningerne. Skylder vi ikke overfor de mennesker, som vi inviterer hertil for at arbejde, at vi byder dem ordentlige forhold? Mig bekendt bryster vi os ellers af overfor udlandet, at her i Danmark er arbejdsforholdene fantastiske, og vi har heller ikke noget slaveri. Men midt i alt dette har vi en kartel-lignende gruppe af landmænd, som gennem et ‘vikarbureau’ ejet af nogle af disse landmænd og via stråmænd i Rumænien, Polen, Ungarn og Ukraine hyrer billig arbejdskraft via forfalskede dokumenter til Danmark, hvorefter man kan betale dem en ussel løn og i det hele taget byde på elendige arbejdsforhold, som end ikke den mest desperate danske arbejdssøgende ville røre med en ildtang. Endnu værre er det indenfor byggebranchen, hvor mange særligt polske og tyske arbejdere slet ikke får nogen løn.

I Rumænien hører man kun gode ting om Danmark og arbejdsforholdene her. Så der tror man naturligvis på, hvad der bliver sagt. Man er vel mænd af ære og holder ord. Desværre er det bare ikke sådan, at verden er skruet sammen. En hurtig google-søgning på snyd og bedrag indenfor vikarbureauer viser, at dette langt fra er et enestående tilfælde. 3F kæmper nærmest mod enorme vindmøller, når det kommer til snyd og bedrag fra danske arbejdsgivere. Herfra kan afslutningsvis kun lyde en opfordring til som udenlandsk arbejder straks at melde sig ind i en fagforening, når man kommer til landet for at arbejde, ligesom jeg vil opfordre alle danskere til at støtte fagforeningerne i deres kamp for at skaffe bedre arbejds- og lønforhold for de udenlandske arbejdere, som vi inviterer til Danmark for at arbejde. Regeringens gentagne invitationer og rosenrøde ord om behovet for udenlandsk arbejdskraft klinger i hvertfald noget hult, når man ser, hvordan den så efterspurgte udenlandske arbejdskraft bliver behandlet. Dansk Folkeparti er heller ikke for gode. De har så sent som i november været ude med forslag om at gøre rumænere retsløse i Danmark: http://blog.tv2.dk/snowtiger/entry167452.html?ss

Man savner ganske enkelt lovgivning på området og udvidede beføjelser til fagforeningerne. Altimens sidder vores kære beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen, manden som aldrig har arbejdet, på sine hænder. Han vil hellere straffe de arbejdsløse og gøre livet surt for fagforeningerne.

Advertisements

10 Comments

 1. Hjælp says:

  Det er simpelten for dårligt !!! det skal ændres !!

 2. hótigris says:

  Det kan vi ikke være uenige om.

 3. Leonard says:

  Hey. Har du msn? Hilsen Samfundsrevser.

 4. hótigris says:

  Ja, og du har fået den kan jeg se, så jeg har fjernet den igen. 🙂

 5. Lena says:

  Hej. jeg har læst dit skriv med interesse, og skammes på os danskers vegne.
  Men sig mig venligst, kan du give mig nogle anvisninger til hvordan en ven af mig fra Indien evt. kan komme til danmark og arbejde og bo. Hvordan gør man? Han er uddannet inden for handel og jura, og er 48 år. Måske kan du anvise nogle sider jeg kan læse på?

 6. hótigris says:

  Jeg vil tro, at du kan få nogle svar hos udlændingestyrelsen.

  http://www.nyidanmark.dk/da-dk/Myndigheder/udlaendingeservice/

 1. Landmænd, østarbejdere og udnyttelse. « Snowtiger says:

  […] Som jeg har skrevet i min tidligere artikel om, hvordan udenlandske lønarbejdere behandles i Danmark, så er han langt fra ene om den fidus. Jeg citerer: “Historien starter i Rumænien 2004, hvor 2 venner er blevet enige om at søge job i Danmark. De får via den enes kæreste kontakt til en landmand i Danmark, som har kontakt til et dansk vikarbureau, som kan skaffe dem papirer til udlændingeservice så de kan få arbejds- og opholdstilladelse.. Så langt så godt. Men de får også at vide, at for at kunne få arbejde i Danmark skal de have status af studerende på en landbrugsskole. Det er dog ikke noget problem, for det kan vikarbureauet ordne for dem. De skal bare skrive under på et stykke papir, hvor der står på dansk (ingen af dem forstår dansk), at de går på en landbrugsskole i Rumænien. Det er ovenikøbet forfalsket således, at det ser ud som om, at de selv har skrevet det. Anyways, de to gør ikke nogen anmærkninger, da lønnen ser god ud og forholdene umiddelbart ikke virker urimelige. Problemet er blot, at de er vant til Rumænske arbejdsforhold. Reelt set betyder dette dokument, at landmanden i de første 2 år af deres ansættelse kan have dem gående som praktikanter til den halve løn. Alene i denne periode bliver de uforvarende snydt for mere end 200.000 kr hver.” https://hotigris.wordpress.com/2008/06/10/sadan-behandles-udenlandske-arbejdere-i-danmark/ […]

 2. […] Som jeg har skrevet i min tidligere artikel om, hvordan udenlandske lønarbejdere behandles i Danmark, så er han langt fra ene om den fidus. Jeg citerer: “Historien starter i Rumænien 2004, hvor 2 venner er blevet enige om at søge job i Danmark. De får via den enes kæreste kontakt til en landmand i Danmark, som har kontakt til et dansk vikarbureau, som kan skaffe dem papirer til udlændingeservice så de kan få arbejds- og opholdstilladelse.. Så langt så godt. Men de får også at vide, at for at kunne få arbejde i Danmark skal de have status af studerende på en landbrugsskole. Det er dog ikke noget problem, for det kan vikarbureauet ordne for dem. De skal bare skrive under på et stykke papir, hvor der står på dansk (ingen af dem forstår dansk), at de går på en landbrugsskole i Rumænien. Det er ovenikøbet forfalsket således, at det ser ud som om, at de selv har skrevet det. Anyways, de to gør ikke nogen anmærkninger, da lønnen ser god ud og forholdene umiddelbart ikke virker urimelige. Problemet er blot, at de er vant til Rumænske arbejdsforhold. Reelt set betyder dette dokument, at landmanden i de første 2 år af deres ansættelse kan have dem gående som praktikanter til den halve løn. Alene i denne periode bliver de uforvarende snydt for mere end 200.000 kr hver.” https://hotigris.wordpress.com/2008/06/10/sadan-behandles-udenlandske-arbejdere-i-danmark/ […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: